به گزارش گروه ورزشی طبنا(خبرگزاری سلامت)، این اطلاعیه که در تارنمای فدراسیون پزشکی ورزشی منتشر شد، نوشت: با توجه به فراگیر شدن ویروس کووید-۱۹ و عوارض شدیدی که این عفونت بر دستگاه های مختلف بدن از جمله نارسایی تنفسی، عوارض کبدی، التهاب عضله قلب، ایجاد مشکلات سیستم انعقادی و عوارض کلیوی دارد، سرکوب سیستم ایمنی حاصل از سوء مصرف دوزهای بالا و سوپرا فیزیولوژیک استروییدها را در افراد دوپینگی افزایش می دهد.
مقدار وزن و مصرف فیزیولوژیک استروییدهای آنابولیک برای درمان برخی موارد نظیر کمخونی، جبران کاهش وزن پس از بیماریهای طولانی یا آسیبها و درمان بیماران با کمبود استرویید نقش دارد. متاسفانه بیشترین گروه از داروهای ممنوعه که مصرف آن توسط ورزشکاران در هر سن، در سطوح ورزش حرفهای و تفریحی با هدف افزایش حجم و قدرت عضلانی و بهبود کارایی ورزشی شیوع یافته است، استرودیدهای آنابولیک (شامل تستوسترون و داروهای دارای خصوصیات هورمون مردانه) هستند که در باشگاههای بدنسازی توسط مربیان ناآگاه، بدون توجه به مشکلات و عوارض جدی ناشی از سوء مصرف آنها و همزمان چند استرویید با مقدار بالا همراه با سایر گروههای دارویی تجویز میشود.
جوانانی که جذابیت را در داشتن اندامی فوق العاده عضلانی میدانند، بدون توجه به موقتی بودن این اثرات که اندک زمانی پس از قطع ورزش و مصرف این داروها به حالت نرمال و خدادادی ژنتیک خود برخواهند گشت، در این دام افتاده علاوه بر مال، سلامت خود را فدای داشتن ظاهری فریبنده میکنند و بهعلاوه عوارض غیر قابل جبرانی را هم تا آخر عمر تحمل خواهند کرد.
شایعترین عوارض سوء مصرف استروییدها شامل وابستگی به استرویید، عوارض کبدی (نارسایی، کیست و سرطان)، عوارض کلیوی، سکتههای قلبی و مغزی، التهاب عضله قلب (میوکاردیت)، افزایش فشارخون و چربی خون، تصلب شرایین، عوارض روحی و روانی (پرخاشگری و تغییرات خلق، تمایل به خودکشی)، عوارض پوستی به شکل پوست چرب، آکنه شدید و اسکار پوست ناشی از آن، بزرگ شدن پستان، کاهش میل جنسی، کوچک شدن بیضهها، کاهش شمار اسپرم و نا باروری، ریزش مو در مردان، نامنظمی عادت ماهانه در زنان، رویش موهای صورت و کلفت شدن صدا در زنان، همچنین افزایش ریسک عفونتهای ویرال (هپاتیت B، HIV ایدز) و عفونتهای باکتریال ناشی از تزریقهای غیر استریل (فلبیت و اندوکاردیت) هستند. دیگر داروهایی که در باشگاهها مورد سوء مصرف قرار میگیرند، مواد محرک، مخدر و هورمونها هستند که عوارض خود را دارند. بهطور مثال انسولین باعث افت خطرناک قند، داروهای مخدر باعث سرکوب سیستم تنفسی و سرفه و هورمون رشد هم باعث تغییرات متابولیسم و رشد میشوند. کورتیکواستروییدها هم از جمله داروهایی هستند که مورد سوء مصرف قرار می گیرند و بهطور مشخص باعث سرکوب سیستم ایمنی می شوند.
دوزهای بالا و سوپرا فیزیولوژیک استروییدها میتوانند سیستم ایمنی را سرکوب کنند و باعث کاهش تعداد سلول و عملکرد ایمنی سلولی، کاهش تمایز و تکثیر لنفوسیتها، کاهش تولید آنتی بادی، کاهش تولید برخی سیتوکینها، کاهش فعالیت سیتوتوکسیک سلولهای کٌشنده طبیعی و در نتیجه تضعیف واکنش ایمنی شوند. عوارض متناسب با حجم مصرفی، مدت زمان سوء استفاده و ترکیب مصرف همزمان چند استرویید میتواند جدی و طولانی مدت باشد.
در شرایط فراگیری این ویروس، علاوه بر تاکید مجدد بر ماندن در منازل و ورزش در خانه، رعایت فاصلهگیری اجتماعی و رعایت نکات بهداشتی ارایه شده توسط ستاد مبارزه با کرونا، توصیه ویژه ستاد ملی مبارزه با دوپینگ توجه به تغذیه مناسب، تمرکز بر تمرینات ورزشی و استفاده نکردن از هرگونه دارو و مکمل است. با ورزش بدون دوپینگ به حفظ روح ورزش، رقابت سالم و منصفانه کمک کنیم.
بر اساس آخرین آمار وزارت بهداشت تاکنون ۳۸ هزار و ۳۰۹ نفر در کشور به ویروس کرونا مبتلا شدند که از این تعداد ۲ هزار و ۶۴۰ فوت کردند و ۱۲ هزار و ۳۹۱ نفر نیز بهبود یافتهاند.
همچنین بر اساس آخرین آمار از سوی سرپرست فدراسیون پزشکی ورزشی تاکنون ۲ ملی پوش به این ویروس مبتلا شدند.
نظر شما